Bådeock!

Blir så fascinerad av tendensen att tänka antingen eller som jag stöter på lite överallt. Själv har jag mycket större fallenhet åt både ock-tänkande.

Som det här med att varannan treåring surfar på nätet, som varit i ropet senaste dagarna. Taget ur sitt sammanhang och uppblåst till orimliga proportioner kan det låta hemskt. Men varför ska det handla om antingen eller? Varför funkar inte både ock? Det finns enormt många bra, pedagogiska, kreativt stimulerande appar. Människor med olika funktionsnedsättningar kan ha stor glädje och nytta av den ”nya” tekniken, ja, utan tvekan kan det gagna oss alla.

För mycket av det goda kan dock bli för bra. Det är närmast en universalregel.

När det gäller just användande av surfplattor, datorer, dataspel, mobiler med mera, oavsett ålder på användaren!, så behövs regler och struktur. Vi behöver diskutera hur vi vill ha det i de sammanhang vi hör hemma, som familjen. Typiska familjeprinciper kan vara att vi äter middag tillsammans, umgås som familj, sköter sömn, hygien, motion och arbete (om det så är skola eller jobb) samt odlar mer än ett intresse. Så enkelt, och så svårt, kan det vara. Att börja prata om det är ett väldigt bra första steg, för det är så mycket enklare att leva upp till förväntningar som uttalats. Är jag dessutom delaktig i att forma familjens gemensamma regler så ökar chansen att jag lever upp till dem.

Och betänk, att det handlar inte om antingen eller, utan både ock. För de allra allra flesta av oss är världen inte svart eller vit, utan består av ett myller av gråa nyanser.

Varför angriper vi ofta nymodigheter som om de innebär problem? Jag drar mig till minnes hur boktryckarkonsten, teater och opera, rock ‘n roll och R&B, för att inte tala om charleston och lindy hop, togs emot som om det var samhällsomstörtande aktiviteter och ett garanterat steg mot världens undergång. Visst har det lett till förändringar, men inte – hittills – världens undergång. Har vi inte kommit längre än så här i våra attityder?Greyness

Våga var lite nyfiken! Fåga dig själv hur något du inte är insatt i kanske kan gagna dig! Testa och se. Kanske är det du testar något för dig, kanske inte, men oavsett vilket, så kanske det finns andra som gillar just den grejen. Låt dem då få göra det. Om du oroar dig över eventuella negativa konsekvenser, inled en dialog med de som tycker annorlunda än du, istället för predika total avhållsamhet. Kanske möts ni på halva vägen och går därifrån med ökad insikt! Båda två!

Bejaka de gråa nyanserna!

4 tankar på “Bådeock!

  1. Pingback: #blogg100 – Digital helg. | HERO – the coach

  2. Pingback: Milstolpe | HERO – the coach

  3. Pingback: Strategin Bådeock! | HERO – the coach

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.