Hen, detta fantastiska ord!

Jag har vant mig.
Han. Hon. Hen.

I olika situationer är dessa tre pronomen guld värda. Hon, när det handlar om en hon och könet är av relevant. Han i samma situation. Och hen när könet inte är relevant i situationen eller när det rör en icke-binär person.

Men på engelska… jag saknar motsvarigheten till hen.

Så jag googlar, vad annat?

Tyda.se ger mig ordet hir som engelsk motsvarighet.
Aldrig hört.
Googlar vidare för att höra hur det uttalas och lär mig något nytt. Inte minst skillnaden mellan hen och hir. Hur svenskan – och svenskar – tagit till sig detta nya pronomen och inkorporerat det i dagligt språkbruk, medan jag, som både läser, lyssnar och tittar på mycket på engelska, inte hört den engelska motsvarigheten tidigare. Varför det?

 

5 tankar på “Hen, detta fantastiska ord!

  1. Hir är en ganska ny konstellation. Jag tror inte engelskan har kommit så långt som vi i svenskan har med hen. Därför är hir inte så vanlig ännu. Mer vanligt är användandet av them och they. T.ex: Var snäll mot hen -> Be kind to them. I detta sammanhang syftar det på en person, inte flera. 🙂

    • Ja, they har jag hört, men det tycker jag är så förvirrande. Men tack för bekräftelsen om HIR som jag som sagt aldrig stött på förut. Kanske itne så underligt trots allt.

  2. Jag gillar också hen mycket, men lärde mig nyligen också att många icke-binära vill använda den som pronomen. Nyligen skrev jag en forskarartikel där forskaren jag intervjuade ville att jag skulle ta bort alla pronomen och ersätta dem med egennamn. Intressant det också. Och för så där 7 år sedan skrev jag om varför jag tycker hen är ett bra ord… har dock inget på engelska. https://lustochliv.blogspot.com/2012/09/om-varfor-hen-ar-ett-valdigt-bra-ord.html

    • Se där. Ja, alla sätt är bra utom de dåliga och jag antar att förändring över tid också är del i att sätt som tidigare varit bra kanske sakteliga går över i ”dåligt”. Utveckling på många plan.

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.