Att prata Sudoku

Så spännande, sa han, och fortsatte: Jag har aldrig pratat Sudoku med någon förut.Sudoku

Jag kunde bara nicka och ge bifall, för det hade inte jag heller, åtminstone inte på det djupt ingående vis vi dryftade saken. Strategierna vi använder oss av; att skriva småsiffror i rutor för att lättare se vilka möjligheter som finns i varje ruta, om huruvida man går siffra för siffra, eller storruta för storruta. Och alla andra sätt vi upptäckte att vi hade när vi väl började prata om dem, strategier att plocka fram vid olika tillfällen, för att kunna lösa Sudokut. Eller inte. För det händer det med.

Det började med att jag delade min glädje över att nyligen ha upptäckt en ny strategi. Och det är lite speciellt, för jag har löst Sudoku hur länge som helst… har svårt att egentligen säga när jag började på allvar, men har en svag åminnelse att det var innan dottern föddes. Och hon föddes förra millenniet, så det börjar bli ett tag sedan. Oavsett om min åminnelse stämmer eller ej, så har jag löst mycket sudoku i mina dagar, och därför blev jag så glad när jag nyligen levlade upp i mitt sudoku-lösande.

Min nyaste strategi handlar om att titta med ett helikopterperspektiv på spelplanen (eller vad den månne kan tänkas heta? Någon som kan den rätta tekniska termen?) och urskilja större linjer än vad jag tidigare upptäckt. Och därigenom kunna placera rätt siffra på rätt plats i ett tidigare skede än jag kunnat då jag ännu inte upptäckt denna strategin.

Vi funderade också kring hur Sudoku skapas. Är det som korsord, det sitter en sudoku-skapare nånstans och ritar upp ”facit”? Eller är det datorgenererat månne? Och hur i allsin dar börjar man liksom? Placerar man ut alla ettor, sen alla tvåor, eller gör man en storruta i taget? Ligger det någon avancerad matematisk formel i bakgrunden som styr det hela, eller?

Ja, gisses. Så intressant! Så många frågor. Vi förundrades båda över hur spännande vårt Sudoku-samtal var, och det gav extra mycket att samtala om det tillsammans med någon annan. Att hitta likheter och gemensamma nämnare, likväl som olikheter och olika sätt att se på spelet. Bredden av strategier som alla hjälper oss att lösa uppgiften till handa. Och detta var ju bara Sudoku-strategier! Det finns så klart strategier för allt möjligt, läs(förståelse)strategier är det som ligger närmast till hands för mig att tänka på. Men det kanske är för att Therese så ofta skriver väldigt intressant om just lässtrategier. Undrar vad jag skulle få syn på själv om jag började fundera över vilka olika lässtrategier jag själv använder mig av?

3 tankar på “Att prata Sudoku

  1. Jag är inte mycket för att lösa saker i rutor, men några sudoku har det väl blivit. Min enda strategi har varit att skriva möjliga siffror i rutorna. Ibland har det funkat ibland inte. Bra för hjärnan tror jag, det blir meditativt och det finns bara en sak att fokusera på – rätt siffra i rätt ruta! Som livet? Eller inte alls som livet! 😉

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.