Felaktig affärsmodell?

För en dryg vecka sedan stod jag i en evighetslång kö vid Europcars kontor på Nice-Côte d’Azur-flygplatsen. Klockan var runt elva på förmiddagen och jag hade, precis som alla andra, redan förbokat bil, valt försäkringar och angett extraförare, via hemsidan deras. Vi stod där i 10 minuter. Inget händer. 20 minuter. Inget händer. Efter ytterligare fem minuter lämnar en familj kontoret med bilnyckel i hand och vi tar ett – ETT! – kliv närmre vår tur. Men fortfarande med ca 10 andra familjer före oss i kön.

Jag dör en långsam död medan jag tänker:
Snacka om felaktig affärsmodell när varje kund tar 15-20 minuter att hantera.

Det i sig vore väl inte någon fara egentligen, om det vore ett banklån, eller en kapitalvara jag ville införskaffa. Då hade jag kanske tom tyckt att 15-20 minuter vore lite väl kort. Men vi snackar biluthyrning. På en flygplats i ett av de mest turistintensiva områdena kring Medelhavet, med en kö bakom oss som växer, och växer, och växer. De fem, stundtals sex personerna som bemannar uthyrningskontoret tittar sig stressat omkring, men likförbaskat går det inte snabbare för det. Tror vi stod där i kön i 1,5-2 timmar innan det till slut var vår tur att *äntligen* lämna kontoret med bilnyckel i hand.

europcarOch detta var inte unikt för Nice. Det  brukar alltid ta tid, har nog aldrig lämnat ett biluthyrningskontor nånstans i världen på mindre än en kvart.

Till det kommer det faktum att jag tycker det är en veritabel djungel att försöka hyra bil på nätet. Jag finner det omöjligt att jämföra priser för alla bolag räknar olika, försäkringspaketen är inte likadana, heter olika saker och så tycker jag det är svårt att veta vad som är rimlig försäkring och vad som bara är rent onödigt. Och som om inte det vore tillräckligt illa har jag hittills aldrig lyckats boka en hyrbil där det sen inte tillkommer någon kostnad vid uthämtning. Men det kan ju vara att jag är en usel bilhyrare, å andra sidan, som helt enkelt inte förstår alla möjliga tillval.

Så, intet ont i sig om Europcar. Vi fick en bra bil som funkade felfritt under hela vistelsen och det kändes tryggt och säkert att veta att vi hade möjlighet till 24-timmars support om något skulle inträffat.

Men finns det något biluthyrningsbolag som tagit ett nytt grepp på affärsmodellen, där det funkar smidigt och enkelt, och går snabbt och lätt att hämta ut sin bil?

 

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.