Adventslyft nr 15 – Generositet

generositetBlir du förundrad om jag säger att när jag tänker på Donationsregistret så associerar jag till GENEROSITET? Så här står det om generositet på Wikipedia:

Generositet är en personlig egenskap. Den generöse är frikostig i sitt givande till andra och ger utan förväntan om återgäldelse, och även om det innebär en personlig uppoffring.

Själv tog jag för många herrans år sedan beslutet att donera mina organ till behövande om möjligt och behövligt. För mig har det alltid känts väldigt självklart.

Det pratas om att göra organdonation till norm, dvs, om du inte aktivt tagit ställning mot organdonation, så kan dina organ komma att doneras vid händelse av din död. Det tycker jag är en god idé. Men så är det inte idag dock. Har du inte aktivt tagit ställning för organdonation, antas du nämligen vara emot det, alternativt att dina närstående får frågan att besluta.

För det är ett möjligt scenario att det händer något som gör att dina närmaste behöver fatta ett beslut i frågan, och inte har en aning om vad du tycker och tänker om organdonation. Det känns så onödigt, och är något jag gärna gör vad jag kan för att undvika. Att fatta ett beslut och göra det känt, t ex genom att anmäla mig till donationsregistret direkt, eller bara genom att berätta det för mina närmaste, är ganska enkelt. Det kräver inte så mycket av mig. Och det krävs inte mer av dig heller.

Så till dess att motsatsen är sann så hoppas jag verkligen att alla funderar igenom frågan och fattar ett val. För eller emot, det spelar mindre roll, men att ha fattat ett beslut är viktigt, tom livsviktigt. Och om du väljer att vilja donera dina organ, så kan du anmäla dig här: Anmäl dig till donationsregistret

Generositet – jag tänker på Donationsregistret, och alla de som valt att anmäla sig, och på det viset hjälper till att rädda liv.
Generositet – vem eller vad tänker du på?

2 thoughts on “Adventslyft nr 15 – Generositet

  1. Viktigt eller rättare sagt ”livsviktigt”. Tror det är bra att bli påminnd. Då de flesta säkert vill men glömmer av att anmäla sig.

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.