Adventslyft nr 16 – Likvärdigt

likvärdigtLIKVÄRDIGT. Ett begrepp som är vanligt förekommande i skoldebatten i Sverige. Jag har aldrig egentligen gått igång på begreppet som så, men det kanske är för att jag tycker det är så självklart att utbildning ska vara likvärdig, dvs lika mycket värd. Notera dock att det, enligt mig, inte betyder att utbildning ska göras likadant överallt för alla elever.

Nåväl. För en månad sen så beställde jag boken Läxfritt – för en likvärdig skola av Pernilla Alm. Läste den, och skulle gärna se att många många fler läser den. Alla som i någon form har med barn och ungdomar att göra, oavsett om det är som förälder eller släkting, eller i en professionell roll som lärare, elevassistent, rektor osv.

Pernilla Alm argumenterar för läxfritt, som hon ser är en viktig faktor i att kunna göra skolan likvärdig. Men hon gör det inte onyanserat, utan snarast är hon saklig. Hon lyfter fram forskning, och det inbyggda problem som just läxforskning möts av. Hon lyfter röster från lärare/skolor som förespråkar läxor likväl som röster som förespråkar en läxfri skola.

Själv är jag förespråkare för en läxfri skola, av en rad skäl, och jag är stärkt i den tanken efter att ha läst boken. Men min tanke bygger i mångt och mycket på att skolan ser ut som den gör idag. Och de flesta vet nog att jag skulle vilja se något annat än det som är dagens skola. Utom för de som verkligen passar in i den, vill säga. Det är min poäng, vi är olika och har olika behov, men skolan idag är inte (tillräckligt) anpassad för det, av rutiga och randiga skäl.

Jag hävdar dock att alla och envar, läxförespråkare eller läxmotståndare, kan ha glädje av att läsa boken. Om inget annat så kanske en eller två tankar du har kring läxor flippar upp och ner, ett argument stärks eller förkastas, och din förståelse för andras syn på saken kanske ökar. Så min rekommendation: Läs den!

Likvärdigt – mina tankar går till Pernilla Alms bok Läxfritt – för en likvärdig skola.
Likvärdigt – vem eller vad tänker du på?

2 thoughts on “Adventslyft nr 16 – Likvärdigt

  1. Ping: Det sociala arvet | HERO – the coach

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.