God vilja eller tjuvnyp?

Har du nånsin reflekterat kring hur du förmedlar något? Om du gör det till 100% utifrån god vilja, med en fullständig önskan om gott, eller om du blandar in ett uns tjuvnyp i det? Har du tänkt på vilken oerhörd skillnad det gör hos mottagaren?

Jag vet att jag ibland nyper till. Lägger till en beska eller syrlighet i det jag säger men döljer det ofta, lindar in det i det förment uppmuntrande, den på ytan goda viljan.

Jag kan märka på mottagaren hur förvirrande det där är. Jag och mitt budskap synkar liksom inte. Kanske orden i sig pekar på god vilja, men så är det uttalet, eller en blick jag skickar med, som visar att här är något mer. Det är inte enkom det goda jag vill förmedla. Jag vill nypa till. Eller så låter jag söt och god, men blandar in ett ord som står för tjuvnypet. Hörde jag rätt, kan jag själv tänka när jag utsätts för tjuvnyp.

20140607-074540-27940227.jpg

Jag vill inte nypa till. Eller, jo, det vill jag ju tydligtvis i stunden. Jag menar att jag önskar att jag inte ville. Att jag aktivt väljer att hålla tyst hellre än nypa till. Kan jag inte säga något gott, då kan jag lika gärna vara tyst.

När nyper du till? Och varför?

3 thoughts on “God vilja eller tjuvnyp?

  1. Satt just och funderade över en sådan händelse från förra veckan. Jag kunde har bitit ifrån men valde att låta bli. Då kändes det bra. Motparten tog det som en vinst för sitt agerande och nu sitter jag här och funderar på om det är värt att ta striden i efterskott. Att liksom mer sansat leverera det jag då hade velat säga i någon slags mindre syrlig men ändå skarp melodi. Intressant text hördu, den katalysera nog mitt nästa steg med den där trista typen från förra veckan.

    • Ja, det tror jag. Fast kanske inte som ett sätt att ta striden, utan som ett sätt att samtala kring det för att nå ökad förståelse?! Jag menar – vill man bara ge igen, och nypa till, så vette hundan. För vad ger det egentligen världen för gott?

  2. Ping: Det sagda, och det osagda | HERO – the coach

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.