Samtalet

Jag känner att jag har återvunnit en gammal vän, kallat Samtalet. Under många år känns det som jag tappat bort det goda samtalet, men senaste året har verkligen gett mig många tillfällen att öva mig i konsten att samtala.

Under Almedalen var jag på iS-café i Initiativ Samutvecklings regi, vilket var fantastiskt. Att under Almedalens hektiska korvstoppning av tankar och idéer, få en stund att i lugn och ro, i ett stilla rum, få vila i min egen tystnad, och reflektion, tillsammans med andra som delar tystnaden och sina reflektioner. Ja, det var något speciellt det, ska ni veta!20131016-185924.jpg

Idag har jag haft ett samtal där vi bland annat talade om vikten av att samtala. Skillnaden mellan debatt (jag har bestämt mig i förväg vilka punkter jag vill lyfta fram och oavsett vad min mot-debattör säger, kommer jag säga det jag vill få sagt) och samtal (där jag har både min mottagare och sändare igång, men under tiden som min samtalspartner pratar så lyssnar jag till 100%) är oerhörd.

Debatt och samtal fyller olika funktioner. Ibland gagnas vi av debatt, ibland av samtal. Tänker på partiledardebatterna – vad skulle hända om det var partiledarsamtal istället?

Och vad händer när debatterna tar över i samhället och samtalen tystnar?

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.