Knopp vs kropp

Sir Ken Robinson skriver i Out of our minds:

The academic life tends to deny the rest of the body.

Knopp och kropp hänger samman, går inte att separera och behöver utvecklas i nära samspel. Tyvärr har vi ett skolsystem som sätter skrämmande lite fokus på den fysiska utvecklingen. Barnverkets genomlysningsgrupp landade i liknande slutsatser och Lennart Bladh har skrivit klokt om det, ur hans perspektiv som idrottslärare.

Därför kan jag bli lite matt av utspel som Jan Björklunds senaste. Han önskar fokus på bättre skolgårdar. Och det är ju guld! Tills jag läste hans anledning….

– Jag tycker man ska ha en skolgård, åtminstone då eleverna fortafarande är barn. Det är rätt viktigt att de på rasterna kan komma ut och springa av sig och leka. Det är en förutsättning för att man sedan ska klara av att sitta still på lektionen, säger Jan Björklund.

På ett bräde dissar han hur rast, lek och rörelse bidrar till och tom kan vara enormt lärande.

För varför i allsindar skulle små barn behöva röra sig mer än större? Och varför ska alla elever sitta still på lektionerna?! Det finns säkert några som lärt sig lära sig stillasittande men lika säkert finns motsatsen också.

20130522-193958.jpg

Knopp versus kropp är ett tankesätt som inte gagnar oss. Det är inte en kamp dem emellan. Vi behöver tänka knopp och knopp, i balans!

Hur och var lär du dig bäst?

4 tankar på “Knopp vs kropp

  1. Pingback: Eldsjäl? | HERO – the coach

  2. Pingback: Träningsvärk i olika former | HERO – the coach

  3. Kul att jag inspirerar Helena Roth. Och jag kan bara instämma med det du skriver. Efter många år i gymnastiksalar där jag använt kroppen för diverse lärande för yngre barn (från 6 år och uppåt) Där barnen bland annat gestaltat bokstäver, siffror och andra symboler, övat prepositioner, rumsuppfattning och grundformerna (hoppa, hänga balansera, stödja, springa krypa, åla, rulla) till musik, med eller utan handredskap. – För det är ju så mycket roligare…
    Och angående att vissa saker behöver läras in sittande så..tror jag att hoppa matte borde vara bättre än att sitta matte..(men det går säkert att blanda) …Eftersom vi ju lärt genom kroppen i tusentals år. Vi har gjort upp eld, gjort våra hus, kläder och redskap sedan Hedenhös (eller i över 100 tusen år som ju vår biologi är gammal) Och bokstäverna kom först på 1600-talet..Inte heller så konstigt varför ungdomar nu lär sig exempelvis sin mobil och dator just genom ”att göra”. Eller hur! Och det är ju just John Dewey som gäller nu..

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.