Snedfördelning

Det är nått som är snett i samhället. Bränder och vandalism i Stockholmsförorter de senaste dagarna visar det tydligt. För det handlar om ett systemfel.

För att kunna åtgärda det som är snett i samhället, behöver vi stoppa den snedfördelning av tillgångar som jorden lider av. Tyvärr minskar inte klyftorna. De står inte ens stilla. De ökar, dag för dag.

Jag tror inte det är så här vi egentligen vill ha det. Jag tror inte det. Obotlig optimist må du kanske kalla mig, men jag har en dröm om en annan framtid, en hållbar lärande värld, där människor utmanas och uppmuntras att upptäcka och använda sin fulla potential. För att nå dit behöver vi skapa nya regler, så världen blir fullt ut mänsklig och byggd på omsorg och omtanke!

Tycker du att det är rimligt att de 300 rikaste på jorden äger lika mycket som de 3 000 000 000 fattigaste? Läs det igen: de trehundra rikaste på jorden äger lika mycket som de fattigaste tre miljarderna.

Kan vi inte bättre än så här?

1 tanke på “Snedfördelning

  1. Det är klart att jag inte tycker det är rimligt med denna snedfördelning av världens resurser men ser att den avspeglar att en av de mänskliga drivkrafterna är att ha det bättre än andra. Det finns forskning som stöder att det helt enkelt är så det är. Bullar, rosor eller oljebyte drivkraften att göra det för sig själv eller sina nära och kära är större än att göra det gratis åt någon annan.

    Den som går ut och möter de kriminella och de som startar upplopp kommer snabbt bli varse att de inte nöjer sig med att få det lika bra utan de avslöjar snabbt att de vill ha det bättre än någon annan. Att alla ska ha det lika bra är ingen lösning som får bort oroligheter, bråk och upplopp.

    En positiv vision om framtiden får allt innehålla tankar om att inte alla nöjda och att en del faktiskt har det bättre än andra. Någonstans börjar en positiv vision ändå i att vi slänger ut jante och den kommer att innehålla att vi måste göra saker vi inte vill. Vi kan inte ge någon rätten att utnyttja andra. Den börjar i en respekt för demokratiskt fattade beslut och att det inte är frivilligt att rätta sig efter dem. Med det som grund kan vi arbeta med att demokratiska beslut ständigt ökar den individuella friheten så mycket det går. Om 3 miljarder fattiga lyckas börja i den respekten för det samhälle de skapar kommer de 300 rika snabbt att bli uppslukade, upphunna och omsprungna. Tittar man dessutom på historien så ser man också att lätt fånget är lätt förgånget och släkten förlorar snabbt sin makt och glans alldeles automatiskt när de har varit uppe på toppen.

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.