Vänlighet

On being with Krista Tippit där hon intervjuar fd buddistmunken Thupten Jinpa rekommenderas varmt. Mycket intressant och tankeväckande.

20130316-170854.jpg

Bland annat talade de om vänlighet och hur det inte skapar rubriker i media. Dalai Lama har en teori om detta – att det kommer sig av att vänlighet faktiskt är vårt normaltillstånd, det är vad vi förväntar oss av våra medmänniskor. Däremot förväntar vi oss inte våld, mord, stöld, krigshandlingar osv. Och eftersom vi inte förväntar oss detta så skapas rubriker, givetvis blir det sensation.

Problemet med detta är att nyhetsmedia blivit så fylld av dessa avskyvärda handlingar att vi blir cyniska och avtrubbade. Men Dalai Lamas budskap är att vi på sätt och vis ska vara tacksamma för att vänlighet ÄR norm, vår grundinställning.

Tänkvärt, och lite hoppgivande. Själv känner jag dock att jag gärna drar mig undan avskyvärdheterna – jag tittar väldigt sällan på nyhetsprogram, har slutat titta på action och thrillers mm, likväl som jag faktiskt nästan helt slutat läsa kriminalromaner. Jag vill/orkar inte med att fylla mitt jag med allt detta.

Jag fyller det mycket hellre med goda nyheter, med vänlighet och medmänsklighet. Till exempel Good News Magazine som ger mig detta i en härlig blandning. Även #skolvåren ger mig detta – viljan och engagemanget att skapa ett hållbart lärande samhälle ger enorm tro på framtiden!

Detta betyder inte att jag helt fjärmat mig från det som sker i omvärlden. Snarast tvärt om faktiskt. Det innebär bara att jag väljer att ha mitt huvudfokus på det goda, det hoppfulla, det livgivande.

Var har du ditt fokus?

1 tanke på “Vänlighet

  1. Pingback: Mitt hundrade inlägg | HERO – the coach

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.