Välbefinnandet

Tillåter jag mig att följa känslan? Känslan, som är den jag vill följa, som jag tror livet är skapt för. Välbefinnandet. Detta medfödda grundläge, utgångspunkten för allt mänskligt liv, som vi sen helt i onödan sliter som djur för att komplicera. Som vi tror vi måste skapa. Lugnet. Stillheten. Klarsikten. Som om det kommer utifrån och måste genereras, och hårt jobb ska det dessutom vara, annars är vi inte förtjänta av det. Som om…

Så knasigt. Galet. Uppåt väggarna. För det finns där. Grundläget är alltid välbefinnande. Det behöver inte skapas. Vi behöver bara släppa taget så är det som ett flöte i vatten, det tar sig upp till ytan, helt av egen kraft.

Hur fick du det så tyst där inne? frågade Larry King en swami, berättar Krista Tippett i ett On Being-avsnitt. Swamin (en vis man) svarade: Det är redan tyst. Vi fyller vårt inre med oväsen och en uppsjö tankar som snurrar runt runt och ger upphov till en massa oljud. Men i grunden är stillheten, friden, välbefinnandet.Välbefinnande

Om det är vår grundinställning, och det tror jag stämmer, så är inte stillhet något vi behöver skapa. För det finns där. Redan. Alltid.

Det. Finns. Där. Alltid.
Släpp fram det!

5 tankar på “Välbefinnandet

  1. Önskar det vore lätt att hitta de där stunderna. Så en slapp hålla på och hålla på. Fast om allt vore lätt, tror jag att stunderna vore färre…

    • Kanske är det lätt? Kanske är det DET som gör att vi upplever det som svårt, att vi tror det är svårt? För om det nu är som kloke mannen säger – vilket jag tror – så ÄR ju den inre stillheten där. Alltid.

      Själv upplever jag nog både att jag slutat ”tror det är så svårt” och att jag samtidigt kommer i kontakt med den inre stillheten bra mycket oftare, så för mig är det inte så att stunderna blivit färre sen jag insåg att det inte behöver vara så svårt.

  2. Det är i mellanrummet mellan tankar som kreativiteten frodas, var det någon som sa på ett yogaläger jag varit på. Om man inte hittar stillheten föds inga nya tankar. Så att tillåta stillhet är något man bör påminna sig om i vår hektiska tid.

    • Ja, för det är ju i mellanrummet som något nytt kan uppstå, och det är väl delvis definitionen på kreativitet. Att saker ”kolliderar” och genererar nått som tidigare inte funnits.

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.