Mujdarrah

mujdarrahDagar av ingen ork, då kylen ekar tom på något roligt att laga middag av ens om orken funnits där och högljutt kurrande magar. De dagarna är mujdarrah vår livräddare. Ofta är det maken som ställer sig och svänger ihop den, och när jag väl skulle göra det en gång fick jag ringa honom och få det rudimentära receptet, som jag klottrade ned på baksidan av ett kvitto.

Mujdarrah (libanesisk maträtt) – 4 portioner
Koka 3 dl gröna linser (går lika bra med röda och blir nästan allra godast med belugalinser eller små franska liner aka puy-linser) i 9 dl vatten i tio minuter. Häll på 1,5 dl ris och låt koka ytterligare 20-25 minuter. Under tiden hackar du en gul lök och hettar upp 0,5 dl olivolja. När oljan blivit varm drar du kastrullen av värmen och lägger i löken. Låt stå med lock tills det andra kokat klart, och ha sedan ner löken och oljan i grytan. Rör runt. Salta och peppra efter behag och njut. Det är rena och enkla smaker som smakar bra mycket mer än man tror vid första ögonkastet.

Ibland varierar vi oss, har i tärnad potatis, eller hastigt förvällda sockerärtor (det sistnämnda lite extra gott!) eller lyxar till det med hemmalagad chapati till.

Vad är din bästa livräddare en sådan där dag?

 

1 tanke på “Mujdarrah

  1. Tack, vad spännande och enkelt! 🙂 Måste testa! Min räddare…. Blodpudding 😉Som jag förresten såg att innehåller massor med socker, trist men inte så förvånande.

    Kram

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.