Adventslyft nr 18 – Livgivare

En vän skrev tidigare i höst på Facebook att hen fått hem sin honung från Adopt a bee, och genast väcktes min nyfikenhet. Googlade, läste in mig på det hela och satte en påminnelse till mig själv att köpa en andel nu i december när 2015:s andelar släpptes. Så nu är det gjort!

livgivareOch det här ville jag verkligen lyfta, så här agerade jag bakvänt i förhållande till tidigare adventslyft. För här hade jag något specifikt att lyfta och sen sög jag på karamellen tills ordet dök upp. Och då blev det LIVGIVARE.

För det är i sanning vad bin är och gör. Bin är givare av liv. Utan dem skulle livet som jag lever förändras radikalt på mindre än ett år. Det är en lite skrämmande tanke, ärligt talat, att världens bin mår så dåligt som de gör, enligt diverse dokumentärer jag tittat på.

Har du funderar över hur många av matvarorna som finns i ditt skafferi och kylskåp som är beroende av pollinering av bin? Om vi inte illa kvickt uppfinner mekanisk pollinering på något annat vis, alternativt sätter folk i arbete på att leka mänskliga bin kan det gå riktigt illa om bina försvinner. Och det känns osannolikt att vi skulle kuna ersätta bina som pollinerare så snabbt att inget skulle märkas i livsmedelsproduktionen.

Därför hoppas jag att initiativ såsom Adopt a bee får större spridning, så vi får fler bikupor i vår omgivning. Vi har, i familjen Roth, funderat på att sätta en bikupa i trädgården, men så räds jag/vi honungsslungningsmomentet lite grann…. så det har inte blivit av. Inte än. Men vem vet – till nästa år kanske vi har en kupa själva?

Livgivare – bin gav mig associationen till livgivare. Så jag adopterar gärna ett bi eller två via Adopt a bee och uppmanar dig att göra detsamma!
Livgivare – vem eller vad tänker du på?

2 thoughts on “Adventslyft nr 18 – Livgivare

  1. Ping: Blogg | Adopt a Bee

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.