Adventslyft nr 8 – Tacksamhet

Häromdagen lyssnade jag till en podcast som handlade om Positive Psychology, som måtte vara ett av de mest spännande forskningsområdena i dagsläget. Att släppa vårt krampaktiga tag om det patogena och istället börja hitta det salutogena, det som ger livskraft och styrka att leva, snarare än det som sänker och hämmar oss. Det är fascinerande.

tacksamhetAtt visa TACKSAMHET är ett av de enklaste men också mest verksamma sätt att agera salutogent i ditt eget liv, visste du det? Något så enkelt som att inleda varje dag med att skriva ett mail/brev/tweet till någon som gjort skillnad i ditt liv, ger på 21 dagar oerhört stor positiv effekt i ditt liv, enligt forskning som utförts på Harvard University av bland annat Shawn Achor.

Att sitta här och reflektera på ordet TACKSAMHET väcker en föresats i mig att varje dag skicka en hälsning till någon som gjort skillnad. Jag inledde redan härom morgonen med ett tweet till twännen @thompotti, som jag avslutade med hashtaggen #dugörskillnad. Jag vet nämligen att människor GÖR skillnad. Men ibland glömmer de bort det. Likväl som jag själv glömmer bort det, och därför också är noga med att visa tacksamhet för mig själv.

Vissheten att vanan att visa tacksamhet faktiskt ger positiva effekter och har en stark påverkan på min förmåga att njuta och glädjas åt det som är min vardag, det som är mitt liv, gör det bara än mer fantastiskt. Och viktigt.

Tacksamhet – jag tänker på vikten av att visa min tacksamhet, och har därför föresatt mig att visa den dagligen, i en eller annan form.
Tacksamhet – vem eller vad tänker du på?

1 thought on “Adventslyft nr 8 – Tacksamhet

  1. Tacksamhet är bra. Tar tid att inse och att se det som hänt i det ljuset. För min del har det krävd en del, det händer saker som gör att tacksamheten fastnar, men då det är bearbetat och klart så finns det där.

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.