Funderat på crowdfunding?

Känner mig nästan som en FundedByMe-expert efter två kampanjer, för Dance Walk i Malmö 2012 och #skolvåren tacklar Almedalen 2013 – där främsta insikten är att det krävs hårt jobb, envishet och jävlaranamma. Fast expert är kanske att ta i. Men jag tycker ändå att kampanjerna lyckades ganska bra även om ingen av dem faktiskt nådde ända i hamn. Men jag kastar ändå Jante genom fönstret (tack Karin) och delar 10 tankar kring det här med crowdfunding:

1) Sätt ett högt minimimål
I de kampanjer jag skapat har jag medvetet satt ”minimimålet för att garantera utbetalning” så pass högt att jag haft kniven på strupen och faktiskt MÅSTE driva stenhårt för att inte allt skulle gå tillbaka till sponsorerna. Så tänk på det innan du kickar igång din kampanj – det är lätt att fega ur och sätta ett minimimål som snabbt nås, men jag tror du vinner mer på att sätta ett högre minimimål!

2) Sprid goda exempel
Tänk på att du vill sprida de goda exemplen – så hur kan du skapa ”detta får du” som ger ytterligare spridning? Försök att se till att alla bidrag syns på något vis genom att se till att era Tack hjälper till att sprida ordet, t ex genom att sponsorn får en banner, ett tack på FB/twitter/hemsida i olika former osv.

3) Lobba på företag/organisationer
Försök att lobba på företag/organisationer så att du kan få sponsorsbidrag som är lite högre summor än hundralappar – det boostar kampanjen framåt! Får du en företags/organisationssponsor så se till att ge dem något unikt för kampanjperioden.

4) Draghjälp av medaktörer
Kontakta andra aktörer som kan hjälpa er att sprida ordet, aktörer som i någon mån strävar åt samma håll som du/din kampanj. Be dem hjälpa dig att sprida kampanjen, puffa för det i sociala media, att du gästbloggar hos dem eller vice versa. Ja, tänk samarbete helt enkelt!

5) Daglig uppmaning20131218-204521.jpg
Lägg dagligen ut en vädjan om mer stöd, i alla kanaler du har. Variera din ton, vädja, uppmana, be om hjälp, utmana, uppfordra, böna på dina bara knän… Whatever works helt enkelt!

6) Använd din tribe
Be alla dina kompisar att sprida din kampanj än mer, i alla kanaler. Och hur använder du befintliga stöttare/medlemmar/arbetskamrater/gillare på FB-sidan eller vad det nu kan röra sig om? Har du uppmanat dem alla, gärna personligen, att bidra med en slant, likväl som att dela kampanjen, i alla kanaler de har tillgång till, och gärna mer än en gång?

7) Var aktiv på nätet
Skriv kommentarer på bloggar, artiklar och insändare som rör ditt ämne, och dela med dig av dina kunskaper och erfarenheter. Samtidigt kan du länka till din kampanj och beroende på situationen be om stöd.

8) Be bloggare hjälpa
Känner du någon bloggare? Be dem blogga om din kampanj och sprid sedan deras inlägg i alla dina kanaler. På det viset hjälps ni åt. Och att få någon annan att bli ambassadör för din sak bidrar starkt till trovärdighet.

8) Läs på
Läs på lite grann om hur man bedriver en framgångsrik grärotskampanj. Det finns tips bland annat hos Funded By Me. Ta allt med en nypa salt (inklusive dessa tips) och anpassa till just din kampanjs behov och möjligheter.

9) Be om hjälp
Känner du någon som drivit en crowdfunding-kampanj? Be dem om hjälp och tips!

20131218-204509.jpgHoppas du blir lite inspirerad att testa gräsrotsfinansiering själv, jag har lärt mig väldigt mycket under resans gång. Våga sikta mot stjärnorna! Några som verkligen gjort det är Cancerkompisar.se vars kampanj för att skapa en skräddarsydd community för anhöriga till cancersjuka pågår just nu. Jag hoppas verkligen det blir en riktigt lyckad kampanj. Bidra du med! Kanske det kan bli en julklapp till någon?

1 tanke på “Funderat på crowdfunding?

  1. Pingback: Influencer… jag? | HERO – the coach

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.