Samhället kräver det…

Frågade ”Varför skola?” fast i formuleringen:

Varför skickar du dina barn till skolan?

Det tankeväckande svaret löd:

För att samhället kräver det.

Hm. Den du. Det svaret väcker många tankar i mig.

Jag vet att vederbörande är en högst kompetent individ som bidrar till samhället och lokalsamfundet på ofantligt många sätt och vis. Men det skrämmer ändå på något vis. För hur många individer tänker likadant? Skickar barnen till skolan, för det är det man gör. Hur många andra företeelser är det likadant med tro?

Rådbråkar hjärnan för att hitta andra exempel på saker vi som individer kanske gör, utan att tänka efter. Förskola och fritids kanske faller inom samma kategori som skolan? Antar att många kvinnor går på cellprovskontroll för det kommer en kallelse, utan att egentligen ge det en tanke? Lumpen kanske var likadant för karlar, när det var allmän värnplikt? Något man bara förväntades göra, för att samhället krävde det?

Jag menar inte att alla måste ifrågasätta allt hela tiden – inte minst eftersom vi alla har olika intressen och passioner, olika grejer som lockar fram elden i oss. Men det ger mig onekligen en extra kick att fortsätta ställa frågan ”Varför skola?” till fler och fler individer. Svaren bär ett budskap till mig, till dig, ja, till oss alla. Utifrån svaren kan vi fundera över vilket samhälle vi vill skapa, och därefter fundera över vad som krävs för att nå dit.

20130822-170409.jpgVilka tankar väcker svaret ”för att samhället kräver det” i dig?

2 tankar på “Samhället kräver det…

  1. Pingback: Rektor –  är som att vara Madeleine Albright och Alfons Åbergs pappa i samma skepnad – Styrbords tankar

  2. Pingback: Telefonkiosken | HERO – the coach

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.