Ängelns advokat

Har du hört talas om ängelns advokat? Om inte, så är du i gott sällskap, för det hade inte jag heller, förrän igår då jag läste om det i Brian Johnsons bok A Philosopher’s Notes, som jag varmt rekommenderar.

A Philosopher's NotesDjävulens advokat, honom har nog de flesta av oss stött på, i ena eller andra formen. Själv har jag ett fantastiskt gott exempel då min bror agerade densamme under en period i mitt liv då jag verkligen behövde någon som ställde tuffa och utmanande frågor till mig.

Men ibland undrar jag om vi inte förlitar oss för mycket på djävulens advokat, när det kanske skulle gagna oss mer att stifta bekantskap med ängelns advokat. För det är en skillnad mellan att fundera över det som kan gå fel och på vilka sätt det kan gå riktigt illa och dess motsats, att fundera över vad som vore möjligt om allt gick som på räls och hur vi kan vara förberedda på det.

Ängelns advokat

Själv har jag ofta ställt mig frågan: Vad är det värsta som kan hända? Men desto mer sällan, för att inte säga aldrig, har jag ställt mig själv frågan: Vad är det bästa som kan hända? Eller ännu hellre: Om allt gick fullkomligt förträffligt väl, hur skulle mitt liv se ut då?

2 tankar på “Ängelns advokat

  1. Det där med ängeln och djävulen är faktiskt intressant. Vet inte om min kommentar har nån koppling till inlägget men men..

    Jag stöter på både delarna varje morgon.. djävulen vinner för det mesta tyvärr

Kommentera här/Please comment here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.