Varför ekologiskt?

Förbluffas och förundras av hur olika vi tänker, vi människor. Inom ramen för allt, egentligen, men det exempel som kommer till mig handlar om ekologisk mat, närmare bestämt bananer. Mötte nämligen en människa som ansåg att det var helt meningslöst att köpa ekologiska bananer. Hens argument för påståendet var att skalet är så tjockt så det spelar ingen roll när du äter dem. Det vill säga, oavsett om en banan odlas ekologiskt eller konventionellt, så spelade det ingen roll då eventuella gifter och bekämpningsmedel tränger inte in i själva bananens fruktkött pga skalets tjocklek.

Men gud så dumt!

Ursäkta mitt utbrott, men ärligt….

Jag slog mig för pannan, och kunde inte hejda mig, utan kläckte ur mig:
Men det handlar väl inte bara om dig? Det handlar ju om de som arbetar på bananplantagen, med odling och skörd av bananerna. Tror du inte det spelar roll för dem?

Var i sällskap med en person som likt mig slog sig för pannan, och uttryckte samma förundrade tankegång som min.

Och det är nu jag skulle vilja förvåna er alla med att säga att det var den unga, välutbildade och karriärsdrivna kvinnan som uttryckte sig så klumpigt, och den äldre vite mannen, i slutskedet av sin yrkeskarriär som, likt mig, slog sig för pannan. Tyvärr kan jag inte det. För då hade jag ljugit. Jag hoppas dock att det faktiskt skulle ha kunnat vara så. Jag vet faktiskt att det kunde ha varit så, för det finns äldre herrar som tänker mindre utifrån sitt eget ego och sin egen bekvämlighet, och yngre kvinnor som överhuvudtaget inte bryr sig om något annat än sig själva och sin egen vinning. Så klart. Hela spektrat finns, även i min bekantskapskrets, och därför skiter jag i vem som sa vad, och släpper den tankebanan. Den leder bara in mig i en återvändsgränd.

Men grundfrågan kvarstår – varför ska jag välja ekologiskt odlad mat? 

BoldomaticPost_Varfor-valja-ekologiskt-odladFör mig är det ganska tydligt att det är en oerhört mångfacetterad fråga, som det inte finns ett svar på (vilket det väldigt sällan finns, för den delen). Jag kan rabbla upp en rad aspekter, som jag valt att lägga vikt vid, relevanta och betydelsefulla för mig som gör att jag, i görligaste mån, väljer att köpa ekologiskt odlad mat (och kläder, skor, möbler osv), och gärna Fair Trade-märkt och/eller närproducerat på det.

Aspekter som arbetsförhållande för lantbrukarna (Big boys gone Bananas!), transportväg och -sätt (närproducerat? Flyg- eller båttransport? Skeppat till ett centrallager, eller möjligt att köpa tre meter från växthuset i gårdsbutiken?), energiåtgång vid odling (växthusodling i ett nordligt liggande land, eller längre söderut, så växthuset kräver mindre/ingen uppvärmning eller extra belysning?), mängd och typ av bekämpningsmedel under odling, näringsinnehåll och eventuella rester av bekämpningsmedel eller tungmetaller i matvaran, anrikning av eventuella gifter i naturen, typ av emballage (gärna så lite som möjligt, för är det nått jag ogillar är det att se två ekologiska äpplen nogsamt invirade i lite silkespapper, lagda i ett formgjutet plasttråg och sedan förseglade i cellofan/plast!), är varan i säsong just nu eller ej, osv osv osv.

Är det per automatik så att en ekologisk vara är bäst på alla dessa aspekter? Säkerligen inte. Men jag tror *min utgångspunkt är ju att tro gott om mina medmänniskor* att många som valt att satsa på ekologiska grödor har tänkt till, kring dessa och närliggande frågor, både en och två gånger. Och det blir avgörande för mig.

Är jag slaviskt trogen detta då? Nä, så klart inte. Jag gör undantag. Ibland. Men finns valet, så väljer jag oftast ekologiskt.

Hur går dina tankar i frågan om ekologisk mat eller inte?

4 tankar på “Varför ekologiskt?

 1. Jag köper ekologiskt odlade bananer med aldrig ekologiska bananer. Om jag nu köper bananer vill säga.
  Tycker många gånger att dessa etiketter vi sätter på våra produkter är så missvisande.
  Min butik gör reklam för lokalproducerat… Pyttssan!
  Möjligtvis regionalproducerat… Men min granne som jag vill stödja i samma kommun han kämpar på avgrundens rand.

  Mina storköpsbutiker utanför stan är bra miljöval.
  De skall ha fungerande busslinje inom max en kilometer. Vem går med kassar en kilometer?
  Nej, det har satsats på parkeringsplatser så nära köttdisken som möjligt, vad bra att det är bra miljöval…
  En vän till mig lade om till ekologisk odling och under sju år odlade lin för att få bort gifterna i marken. När det sedan blev mycket rötslam i reningsverket så fick de köpa det med motiveringen att det var bra vid ekologisk ordning. Helt plötsligt kom det fram att rötslammet innehöll en massa gifter och det i koncentrerad form. Sju år till ingen nytta.
  Jag litar sällan på dessa märkningar och för mig kan ekologiska bananer aldrig bli ekologiska, möjligen ekologisk odlade.

  • Ja, du har rätt så klart, ”ekologiskt odlade bananer” ska det stå. Ekologiskt och engelskans organic är ju ganska förunderliga begrepp, det håller jag med om. Men jag har inte skapat dem och vet inte vad jag hellre skulle se att det kallades faktiskt. Har du något förslag på en etikett som vore mer lämpad?
   (Och nuförtiden är familjen Roth billös, så det är cykeln eller apostlahästarna som gäller vid shopping, så den biten klarar vi ganska bra, till min stora glädje.)

   • Det var inget kritik mot dig utan du har en stor poäng i det att vi också skall tänka på de som arbetar med frukten. En eloge till dig för det…
    En annan tanke jag har angående ekologiskt är om vi verkligen skall sätta en etikett på det som trots allt är det naturliga.
    Vi kanske skall ha en stor skylt över bananer som inte är ekologiska med BESPRUTADE BANANER?
    Onaturligt uppfödda kycklingar (burar).
    Alla konstigheter med mat o dyl började i samband med industialiseringen.

    Tycker som jag försökt förklara att dessa bara är mer eller mindre försäljningsknep. Våra taxibilar som kör med skylta bra miljöval för att det kan tanka miljövänligt. Det gäller ju inte bara att de kan tanka alternativbränsle utan också gör det. Kanske skall be att få se senaste tankkvittot 😉

   • Tog det inte som kritik alls, utan mer som ytterligare en dimension. Och jag håller med, är lite allergisk mot etiketter öht. Blir lite som Nyckelhålsmärkningen tex som bara gäller sammansatta produkter, vilket gör att man kan gå förbi något ”naturligt” (som t ex fläskkotletter) som inte får vara nyckelhålsmärkt och tro de är mindre nyttiga än t ex en nyckelhålsmärkt falukorv. (Nu äter jag inte gris, annat än i väldigt sällsynta tillfällen, men det är ett illustrativt exempel.)

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.